MRI-scan

Wat is het?

De afkorting MRI komt van Magnetic Resonance Imaging, beeldvorming met magnetische resonantie. 

Het grote voordeel van MRI is dat het de patiënt niet blootstelt aan de ioniserende straling van CT. De radiogolven die worden gebruikt zijn niet schadelijk zijn voor het menselijk lichaam. 

MRI 

Een traditionele MRI bestaat uit een beweegbare tafel waarop de patiënt plaatsneemt. Deze tafel wordt in een holle cillindrische magneet geschoven. 

Door recentelijke ontwikkelingen komen er naast de traditionele systemen ook meer open systemen beschikbaar. Deze open systemen zijn vooral voor patiënten met claustrofobie van belang: de patiënt ligt nog steeds, echter de cilinder is vervangen door twee platen die zich onder en boven de patiënt bevinden.

Een MRI maakt doorgaans veel lawaai, door de magneten. Ondertussen zijn er echter ontwikkelingen die het geluid enorm reduceren.

Voorbereiding

Magnetische resonantie vergt geen speciale voorbereiding. 

Geregeld, en zeker in de neurologie, wordt gebruik gemaakt van een contraststof. 

Omdat er gebruik gemaakt wordt van een heel sterke magneet, kunnen niet alle patiënten een MR onderzoek ondergaan. Sommige patiënten met een pacemaker of speciale ingeplante toestellen (neurostimulatoren, pijnpompen, bepaalde hartkleppen, bepaalde metalen clips,…) kunnen geen MR onderzoek ondergaan. Dit wordt op voorhand gecontroleerd gezien er ook veel ingeplant materiaal wel MR-compatibel is.