20 feb '18

Slaap- en kalmeermiddelen

campagne FOD Volksgezondheid

U zag er de afgelopen dagen misschien al iets van in de media. Er wordt in Europa veel gebruik gemaakt van slaap- en kalmeergeneesmiddelen, en België vormt hierin één van de koplopers.

Volgens de Gezondheidsenquête 2013 van het WIV (Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid) heeft 13% van de bevolking, ouder dan 15 jaar, een slaap- of kalmeermiddel genomen in de twee weken voorafgaand aan het interview. Dit percentage stijgt nog met de leeftijd, zo gaat het in de leeftijdsgroep van 75 jaar en ouder om ongeveer 40% van de vrouwen en 26% van de mannen.

De meeste slaap- en kalmeermiddelen zijn benzodiazepines. Zijn deze middelen dan volledig uit den boze? Neen, deze medicijnen kunnen nuttig en noodzakelijk zijn in bepaalde gevallen, in minimale dosis en tijdens een korte periode.

Echter, veel patiënten maken hier uiteindelijk langdurig gebruik van. Benzodiazepines zijn evenwel niet zo onschuldig en kunnen bijwerkingen hebben zoals geheugenklachten, risico op vallen, sufheid, gewenning en afhankelijkheid.

In veel gevallen kunnen de problemen ook anders aangepakt worden, zonder deze geneesmiddelen. Praat hierover met uw arts, en bespreek de alternatieven.

Soms ligt het probleem bij een slechte slaaphygiëne, bij stress en piekeren, medicatie of voedingsmiddelen die uw slaap verstoren, enz. Door het samen met uw arts bekijken van uw geneesmiddelenlijst, van uw slaapgewoonten, of van de stressfactoren die al dan niet subtiel aanwezig zijn, kan het al mogelijk zijn een ommekeer teweeg te brengen!

https://www.health.belgium.be/nl/gezondheid/zorg-voor-jezelf/medicatie/slaap-en-kalmeringsmiddelen


Terug naar overzicht