• 21 sep '19

  Stroke symposium

  Vorige week hadden we opnieuw een boeiende, leerrijke avond met het stroke symposium van az groeninge & IctusNet.

  Dr Rutgers (Europaziekenuizen Brussel) sprak er over artificiele intelligentie in stroke management.
  Het team van Prof. Lubicz (ULB) gaf inzicht in de nieuwe behandelingsstrategieën voor hersenaneurysmata.
  Tot slot leerde Prof. De Meyer (KULAK) ons meer over de samenstelling van klonters bij ischemische CVA's.

  Dank aan allen voor de ruime opkomst!

 • 5 sep '19

  Cupcakes tvv Stichting Alzheimer Onderzoek

  Net als vorig jaar zet de dienst neurologie zich mee in voor verdere bewustmaking rond Alzheimer, en het werven van fondsen ten voordele van het onderzoek naar Alzheimer.
  Ook nu doen we dit door cupcakes te verkopen, die door onze medewerkers worden gemaakt. Opnieuw worden we hierbij ondersteund door Piet Huysentruyt.
  Op 13 september van 10 tot 12u zal u opnieuw cupcakes kunnen aankopen, thvd ingang van het ziekenhuis. Piet komt ons hier hoogst persoonlijk bij assisteren!

 • 13 jun '19

  100ste trombectomie op 1 jaar!

  De voorbije 12 maanden groeide het aantal trombectomieën in ons beroertecentrum tot meer dan 100 procedures jaarlijks.
  Drie nieuwe ziekenhuizen sloten zich ondertussen aan bij ons supraregionaal beroertenetwerk, IctusNet. Proficiat aan het hele beroerteteam en smakelijk!

 • 8 feb '19

  Multidisciplinaire raadpleging voor MS patiënten (MDR)

  Eind januari zijn we op onze dienst van start gegaan met een multidisciplinaire raadpleging voor multipele sclerose.

  Hierbij hebben personen met MS de mogelijkheid om op 1 dag gezien te worden door meerdere zorgverleners.

  Ons team bestaat uit een neuroloog met bijzondere interesse in MS (Dr. Glibert en Dr. Vanderdonckt), de uroloog, de fysiotherapeut/revalidatiearts, de psycholoog, de MS-verpleegkundige en de sociale medewerker van de MS liga.

  Elk benadert de ziekte op zijn eigen manier, en zo willen we bijdragen aan een betere zorg.

  Alle personen met MS kunnen gebruik maken van de multidisciplinaire raadpleging, en dat in alle stadia van de ziekte.

  Doorverwijzing gebeurt door de behandelend neuroloog of de MS-verpleegkundige.

  Meer info vindt u dan ook bij uw behandelend neuroloog, bij MS verpleegkundige Isabelle of via het secretariaat (056/633420).

 • 1 dec '18

  Neurologen in opleiding

  Kent u onze arts-assistenten in opleiding al? Zij staan elke dag mee in voor de werking op onze verpleegafdelingen, stroke unit en spoedopname.

  Sinds dit academiejaar is er ook consultatie door de assistent, onder directe supervisie van één van de stafleden.

  AZ Groeninge is al vele jaren een opleidingsziekenhuis en dit academiejaar mochten wij 4 neurologen in opleiding verwelkomen!

  V.l.n.r. Dr Heleen Parmentier, Dr Penelope Cuigniez, Dr Bram De Wel en Dr Alexander de Bruyn.

 • Verkoop van cupcakes door Piet Huyzentruyt op 12 september!

  Binnenkort is het Wereld Alzheimer Dag, de dag waarop extra aandacht wordt besteed aan de ziekte van Alzheimer.

  Ten voordele van het onderzoek (Stichting Alzheimer Onderzoek) worden allerlei initiatieven genomen om fondsen te werven, één daarvan is de verkoop van cupcakes.
  2018 is de 3de editie, en vanuit de geheugenkliniek van AZ Groeninge zal ook een bijdrage geleverd worden.

  We krijgen hiervoor hulp van Piet Huysentruyt, die op woensdag 12 september (14u. - 15u.) cupcakes komt verkopen in ons ziekenhuis. Het team van de geheugenkliniek bakt de cupcakes.

  U komt toch ook?!

  https://www.stopalzheimer.be/


  https://www.stopalzheimer.be/
 • 26 mei '18

  WAKE UP studie

  Mede dankzij onderzoek uitgevoerd door het beroerteteam AZ Groeninge toonde een nieuwe studie aan dat gebruik van een klonteroplossende medicatie (=trombolyse) nu ook veilig is bij mensen die een onbekend begintijdstip hebben van hun CVA (=beroerte/hersentrombose).

  Ongeveer een kwart van de patiënten worden wakker met hun CVA of weten niet duidelijk wanneer hun klachten exact begonnen. Deze grote groep patiënten konden tot op heden niet profiteren van deze klonteroplossende medicatie.

  Op basis van specifieke kenmerken op beeldvorming (MRI) wordt het begintijdstip nu ingeschat als binnen of buiten de aanvaardbare tijdslimiet (<4.5u) voor toedienen van deze medicatie.

  Het toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift, New England Journal of Medicine, publiceerde vorige week de resultaten van deze internationale, Europese studie.

  Onze beroerte-eenheid, patiënten en families hielpen mee deze baanbrekende studie te realiseren! Dank dan ook aan alle enthousiaste patiënten die geloofden in de waarde van het wetenschappelijk onderzoek.

  Zie link voor het wetenschappelijk artikel zelf (https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1804355)

 • 10 mei '18

  Polikliniek

  Kent u onze polimedewerksters?

  Dagelijks staan onze administratieve en technische medewerksters in voor het vlot functioneren van de werking op onze polikliniek, en voeren zij ook verschillende technische onderzoeken uit (zie ook onder tab 'onderzoeken' op onze website).

  Zij zijn uw eerste aanspreekpunt wanneer u op ambulante raadpleging komt en helpen u verder voor en na de consultatie.

  Vlnr:

  Anne, Lindsey, Annelies, Charlotte

  Julie, Suzanne, Hilde

  Daarnaast wordt ons team ook bijgestaan door studieverpleegkundige Isabelle. Zij leidt de verschillende klinische studies in goede banen, en krijgt hierbij aanvullende hulp van Anne en Suzanne.

 • 15 apr '18

  Terugkomnamiddag beroertepatiënten

  dinsdag 8 mei vanaf 14u

  U of uw familielid werd het afgelopen jaar geconfronteerd met een beroerte, waardoor u tijdelijk werd opgenomen op onze stroke unit.

  We nodigen u en/of uw partner graag uit voor een terugkomnamiddag. We voorzien in een informatief programma waarbij het leven na een beroerte centraal staat. Een team van experts uit onze verschillende diensten is aanwezig om praktische tips mee te geven. Er is ook ruimte voor vragen en lotgenotencontact. We hopen u talrijk te mogen verwelkomen

   PROGRAMMA:

  14 u Verwelkoming door dr. Peter Vanacker, neuroloog az groeninge

  14.10 u Levensstijladviezen ter preventie door Anja Lorrez, beroertecoach az groeninge

  14.30 u Praktische aspecten rond revalidatie door Saar Buyse, kinesiste az groeninge

  14.45 u Pauze

  15 u Adviezen rond hervatten dagelijkse activiteiten door Inge Langenraedt, ergotherapeute az groeninge

  15.15 u Logopedie door Lieselot Moerkerke, logopediste az groeninge

  15.30 u Sociale aspect en zingeving door Phoebe Ameye, sociale dienst az groeninge en Lieva Nollet, dienst zingeving az groeninge

  Vanaf 15.45u is er mogelijkheid tot contact met lotgenoten en de patiëntenvereniging. Graag staan we jullie dan ook te woord voor verdere vragen of opmerkingen.

  Deelname is gratis, maar inschrijven noodzakelijk.

  Schrijf u in voor 25 april via e-mail naar beroertecoach@azgroeninge.be of telefonisch: Anja Lorrez, t. 056 63 17 70 of Phoebe Ameye, t. 056 63 68 40

  De terugkomdag gaat door in ontmoetingscentrum het Notenhof, naast het ziekenhuis (Pres. Kennedylaan 4, Kortrijk). U vindt de parking naast het Notenhof.

 • 15 apr '18

  1 jaar stroke unit Kennedylaan

  Een jaar geleden verhuisde stroke unit van de vroegere campus Loofstraat naar de nieuwe locatie op de Kennedylaan (route D111).

  Bij deze nog een hartelijke bedankt aan alle medewerkers van de stroke unit voor hun harde werk en inzet voor de beroertepatiënten en hun familie!

 • 12 mrt '18

  Jaarverslag beroerte- en neurovasculair centrum 2017

  In AZ Groeninge werken verschillende diensten samen omtrent de zorg voor CVA (of beroerte) patiënten.

  U vindt hierbij het jaarverslag van 2017 met hierin een overzicht van het aantal beroertepatiënten die vorig jaar werden verzorgd in AZ Groeninge, alsook van de procedures die verricht werden bij deze patiënten.

  Time is brain!
  Bij symptomen suggestief voor een beroerte, zoals een halfzijdige verlamming, scheefstand van de mond of spraakstoornissen, dient u zich best zo snel mogelijk aan te melden op spoed. Op die manier is er een grotere kans dat er kan ingegrepen worden om de schade zo veel mogelijk te beperken.

  Met dan aan Dr. Vanacker voor de infographic.

 • 14 feb '18

  Lopende Alzheimerstudies

  Info klinische studies

  Iedereen kan wel eens last hebben van zijn of haar geheugen maar soms kunnen geheugenproblemen een teken zijn van een beginnende ziekte van Alzheimer. Bij mensen met geheugenproblemen, die zich hier zorgen in maken, kan het interessant zijn om zich hiervoor te laten nazien. 

  Momenteel lopen er twee klinische studies op onze dienst met nieuwe medicatie voor patiënten met een beginstadium van de ziekte van Alzheimer. De bedoeling van deze behandelingen is het ziekteproces te stoppen of te vertragen, op een andere manier dan de huidige, reeds bestaande behandelingen.

  Er zijn uiteraard een hele reeks voorwaarden verbonden om deel te kunnen nemen aan dergelijke studie.

  Patiënten met beginnende geheugenproblemen die geïnteresseerd zijn, kunnen zich aanmelden bij één van de neurologen van de dienst om hierover meer informatie te bekomen en kunnen nadien ook nog gezien worden door onze studieverpleegkundige voor meer details. 

 • 19 jan '18

  Wijziging email adres dienst + openingsuren op vrijdag

  2 korte nieuwtjes:

  - het email adres van onze dienst is niet langer neurologie.sm@azgroeninge.be maar wijzigt naar neurologie@azgroeninge.be. U kan hier terecht voor praktische vragen, voor afspraken vragen wij u echter om telefonisch contact op te nemen.

  - vanaf 1/1 wijzigden de openingsuren van het secretariaat op vrijdag, dit sluit nu om 17u en niet langer om 18u

 • 15 dec '17

  Informatiesessies patiënten met dementie en hun mantelzorgers

  Dementie is een verzamelnaam voor aandoeningen die hoofdzakelijk gekenmerkt worden door een combinatie van veranderingen in geheugen, stemming en gedrag. Dementie gaat vaak gepaard met het verouderingsproces. Toch kan het ook voorkomen op jonge leeftijd. We spreken dan van jongdementie.

  Wanneer iemand de diagnose krijgt van een ingezet dementieel proces bij zichzelf, bij de partner of bij een ander familielid, dan komt dat vaak erg hard aan. We kennen het, we horen erover, maar we verwachten niet dat het zo dichtbij zou komen.

  Aangezien het verloop van een dementieel proces sterk verschilt van persoon tot persoon en moeilijk te voorspellen is, kan het zinvol zijn om op voorhand samen na te denken over de toekomstige zorg.

  Vanuit de geheugenkliniek worden ook dit voorjaar 2 informatiessesies georganiseerd. U ontvangt op die momenten meer info over de verschillende aspecten die gepaard gaan met dementie, van een meer medisch luik, tot vrij praktische informatie gegeven door verschillende paramedici.

  Deze sessies gaan door op 20 en 27 februari, telkens van 18 tot 20u in meetingcenter het Notenhof, op camus Kennedylaan (www.azgroeninge.be/notenhof).

  Inschrijven is gratis, graag via elien.adam@azgroeninge.be of t. 056 63 53 37

 • 29 oktober 2017 is de jaarlijkse 'World stroke day'.

  Een dag om nog eens de aandacht de vestigen op het belang van snelle herkenning van de symptomen van een beroerte.

  Via onderstaande link leer je aan de hand van de FAST test snel symptomen van een beroerte herkennen. De snelle herkenning van deze symptomen zorgt ervoor dat patiënten sneller de juiste zorg kunnen krijgen.

  Time is brain!


  Herken een beroerte
 • 2 okt '17

  EPILEPSIEDAG West-Vlaanderen - Op epilepsie staat geen leeftijd!

  De West-Vlaamse afdeling van de Epilepsie Liga nodigt jullie op vrijdag 13 oktober van 14:00 tot 17:00 uit voor hun tweejaarlijkse Epilepsiedag.
  Deze zal plaatsvinden in CC De Valkaart, Oostkamp.

  Het thema van deze dag is Op epilepsie staat geen leeftijd. De specifieke aspecten die elke leeftijdsfase met zich meebrengt bij epilepsie worden toegelicht.

  Sprekers: Dr Van Dycke (AZ Sint-Jan), Dr Vansteenkiste (AZ Sint-Lucas), Dr Van Diest (AZ Damiaan), Dr Vancaester (AZ Groeninge), Dr Clement (AZ Delta)

  Praktisch:
  Vrijdag 13 oktober 2017 van 14:00 tot 17:00
  CC De Valkaart
  Albrecht Rodenbachstraat 42, 8020 Oostkamp

  Toegang €5,-
  Voor meer info en inschrijven: westvlaanderen@epilepsieliga.be of 050/342424

 • 27 sep '17

  Terugkomdag beroertepatiënten woensdag 4 oktober

  informatieve namiddag voor beroertepatiënten en hun familie

  Op woensdag 4 oktober organiseert de dienst neurologie een terugkomdag voor beroertepatiënten en hun familie.

  Hierin staan de verschillende aspecten van het leven na een beroerte centraal.

  Na een introductie door de coördinator van de beroertezorg, Dr. Peter Vanacker, komen verschillende experts van de betrokken paramedische diensten aan bod, alsook beroertecoach Anja Lorrez.

  We beginnen de namiddag om 14u, in het auditorium van meetingcenter het notenhof, op de campus Kennedylaan. Na de uiteenzetting, die om 15u45 eindigt, is er nog mogelijkheid tot vragen, contact met lotgenoten en met de patiëntenvereniging.

  Deelname is gratis, maar we vragen om in te schrijven (de einddatum van 27/9 is opgeschoven) via onze beroertecoach (beroertecoach@azgroeninge.be of 056/631770) of via sociaal assistente Phoebe Ameye (056/636840).

 • 26 sep '17

  Contactgroep epilepsie Uranus

  Info- en ontmoetingsnamiddag voor mensen met epilepsie en hun omgeving

  Komende zaterdag komt contactgroep Uranus terug samen in Kortrijk. Dit gaat door op zaterdag 30/9, 14u30 in het stadhuis van Kortrijk.

  Dr. Evelien Vancaester van de dienst neurologie spreekt er over verschillende aspecten van epilepsie, met focus op comorbiditeiten en bijwerkingen van medicatie.

  Inschrijven bij Vincent Storms: info@epilepsiegroep-uranus.be of 056/228942
  of bij Lies Coudenys van de epilepsie liga: westvlaanderen@epilepsieliga.be of 050/342424

 • 20 sep '17

  Werelddag dementie 21 september 2017

  De Alzheimer code

  21 september is uitgeroepen tot Werelddag Dementie. 
  In het licht daarvan willen we even de aandacht vestigen op het project 'De Alzheimer Code'. Dit is een project dat dementie meer bespreekbaar wil maken adhv verschillende initiatieven. In het Kortrijkse is er onder meer samenwerking met expertisecentrum dementie Sophia en met verschillende woonzorgcentra. 

  Neem eens een kijkje op http://alzheimercode.be/programma/kortrijk/

 • Oproep patiënten online vragenlijst

  De afdeling neurologie van UZ Gent is recent, in samenwerking met de faculteit Diergeneeskunde, gestart met project EPIDOGS. Dit is een internationaal wetenschappelijk project rond aanvalsdetectiehonden.

  In een eerste luik van het project wenst men een database op te bouwen met gegevens over het gedrag van honden vooraf aan en op het moment van een epilepsie aanval.
  Hiervoor is er een online vragenlijst opgesteld gericht naar patiënten met epilepsie die een hond hebben (dit hoeft dus geen aanvalsdetectiehond te zijn).

  Dit project is goedgekeurd door het ethisch comité van het UZ Gent.

  U vindt hierbij de link om deel te nemen aan de online vragenlijst. Bent u of iemand van uw familie epilepsie patiënt en heeft u een hond, dan kan het invullen van de vragenlijst een grote hulp zijn voor het project. Waarvoor dank!

  www.epidogsproject.net/ned


  www.epidogsproject.net/ned
 • 6 sep '17

  informatiesessies voor familie en mantelzorgers van personen met dementie

  Informatiesessie dementie op 17 en 24 oktober 2017

  Voor familie en mantelzorgers van personen met dementie

  - Deel 1: dinsdag 17 oktober 2017 van 18 tot 20 u
  Wat is dementie en hoe omgaan met dementie? Wat is vroegtijdige zorgplanning?
  Informatie door een arts, verpleegkundige, psycholoog 

  - Deel 2: dinsdag 24 oktober 2017 van 18 tot 20 uur
  Over dementie. Praktische tips in de woonomgeving. Tips i.v.m. voeding en slikken. Hulp in de thuisomgeving. 
  Informatie door een arts, ergotherapeut, logopedist, sociale dienst

  Locatie: campus kennedylaan, meetingcenter het Notenhof

  Tijdstip:
  - dinsdag 17 oktober 2017 van 18 tot 20 uur
  - dinsdag 24 oktober 2017 van 18 tot 20 uur

  Inschrijven via e-mail of telefonisch:
  elien.adam@azgroeninge.be
  t. 056 63 53 37

  Gratis toegang

 • 5 sep '17

  MS week infomoment

  Naar aanleiding van de MS-week slaan de dienst neurologie van het AZ Groeninge en de MS-Liga de handen in elkaar. We nodigen jullie dan ook graag uit voor een infomoment in AZ Groeninge.
  Wij verwelkomen jullie met een drankje op donderdag 7 september om 18u in de personeelscafetaria van het ziekenhuis.

  Programma:
  18u: Verwelkoming door Dr. Bourgeois, diensthoofd neurologie.
  18u15: Voorstelling van de taken van de MS-verpleegkundige door Isabelle Vanpanteghem.
  18u45: Voorstelling van de MS-Liga door Trui Vyncke.
  19u15: Afsluiten door Dr. Glibert, neurologe.

  Inschrijven via een mail te sturen naar isabelle.vanpanteghem@azgroeninge.be
  of door onderstaande strookje op te sturen naar :
  MS-Liga tav Trui Vyncke
  p.a. AZ Groeninge
  Pres. Kennedylaan 4
  8500 Kortrijk

  Wij hopen u talrijk te mogen verwelkomen!

  Met vriendelijke groeten,

  Isabelle Vanpanteghem, Trui Vyncke

 • 29 aug '17

  Nieuwe neuroloog Dr. Nele Glibert

  Op 1 augustus 2017 vervoegde Dr. Nele Glibert de dienst neurologie in AZ groeninge.

  Glibert behaalde in 2012 haar diploma van arts aan de Universiteit Gent, waarna ze haar opleiding neurologie verder zetten aan de VUB tot ze in 2017 haar erkenning als neuroloog kreeg.
  Tijdens haar laatste assistentenjaar werkte ze deeltijds in het MS-Centrum in Melsbroek.

  “Ik koos voor de specialisatie neurologie omdat de werking van de hersenen en het zenuwstelsel mij enorm boeit. Mijn bijzondere interesse gaat uit naar multiple sclerose. Ik ben blij om deel te mogen uitmaken van het centrum neurologie van AZ Groeninge. Die dienst is goed uitgebouwd en werkt nauw samen met verschillende andere medische disciplines. Een mooi voorbeeld hiervan is de multidisciplinaire zorg voor de neurologische patiënt met een acute beroerte. Ik hoop samen met dr. Patrick Vanderdonckt, onze MS-verpleegkundige en het volledige team de zorg voor de MS-patiënten op een multidisciplinaire manier verder uit te bouwen.”

  Tegelijk zal Dr. Glibert parttime in de St-Jozef kliniek in Izegem werken. Er is reeds op verschillende niveau's intense samenwerking tussen de beide ziekenhuizen en in Izegem zal Dr. Glibert ook een deel van haar activiteiten uitvoeren samen met Dr. Katrien Van Den Abeele en Dr. Hanne-Laure Verschelde van de dienst neurologie aldaar.

 • 31 mei '17

  Wereld MS dag

  31 mei is wereld MS dag.

  Multiple sclerose is een aandoening van het centrale zenuwstelsel waarbij primair de myeline (= ahw de isolatie van de zenuwcellen) aangetast wordt.

  Het is een ziekte die mensen vaak al op jongvolwassen leeftijd treft en zich zeer divers kan uiten, afhankelijk van waar in het zenuwstelsel de letsels ontstaan. Wereldwijd zijn er 2,3 miljoen mensen met MS.

  De laatste jaren is er veel veranderd op het vlak van de behandeling van MS. Veel nieuwe middelen komen op de markt, in diverse toedieningswegen, die de aandoening soms goed onder controle kunnen houden. De uitkomst verschilt uiteraard sterk per patiënt.

  Meer info vind je hier:

  https://worldmsday.org/

  http://www.ms-vlaanderen.be/

  Ook in AZ Groeninge kan je in contact komen met de MS Liga. Wekelijks kan je bij Trui Vyncke, sociaal assistente voor de MS Liga, terecht voor vragen en praktische hulp.

  trui.vyncke@ms-vlaanderen.be
  Tel.: 056 26 40 51
  GSM: 0470 13 05 91

 • 13 mei '17

  Beroertepatiënten krijgen voortaan ook begeleiding door een beroertecoach

  Sinds 1 mei startte in az groeninge* een beroertecoach die patiënten met een beroerte begeleidt vanaf hun hospitalisatie tot zes maand na hun ontslag. Zowel in het ziekenhuis zelf als via online coaching en een teleconsultatieplatform helpt de coach de patiënt op een laagdrempelige en persoonlijke manier. Met deze begeleiding helpt de beroertecoach de patiënt om een gezondheidsbevorderende levensstijl en therapietrouw op te bouwen, die een forse vermindering van het aantal tweede beroertes kan veroorzaken. Het proefproject* loopt over een periode van 6 maand en is één van de 24 geselecteerde pilootprojecten in het kader van Mobile Health.

  (* gezamelijk project met de ziekenhuizen AZ Sint-Lucas Brugge, AZ Sint-Jan-Brugge en UZ Antwerpen)

  Johnny (66) werd onlangs getroffen door een beroerte. Hij voelde plots niks meer in zijn hand, en gelukkig had zijn zoon vlug in de gaten dat er iets niet klopte. "Ik ben meteen naar de dienst spoedopname geweest en naar stroke unit. Daar werd vastgesteld dat ik een klonter in mijn hersenen had. Momenteel worden verdere onderzoeken uitgevoerd om de oorzaak te achterhalen. Ik heb intussen besloten om in zee te gaan met de beroertecoach. Het is de eerste keer dat ik werd getroffen door een beroerte en wil absoluut preventief te werk gaan zodat ik een volgend beroerte kan vermijden. Het is ook een goed gevoel om te weten dat ik met mijn vragen bij Anja terecht kan."

  Meer info over de beroertecoach: t. 056 63 17 70, beroertecoach@azgroeninge.be

  Nood aan begeleiding na een beroerte

  In België zijn er jaarlijks ongeveer 24.000 mensen en families die geconfronteerd worden met een beroerte. Ongeveer 30% van hen zijn blijvend invalide en komen deels ten laste van de naaste familie of zorginstellingen. Hierdoor is de maatschappelijke kostprijs van deze aandoening hoog, voor België wordt die geschat op ongeveer 200 miljoen euro per jaar.

  "De cijfers liegen er niet om, zoals ook uit ons jaarverslag blijkt", licht Dr. Peter Vanacker, neuroloog toe. "Een gezonde levensstijl en goede controle van de cardiovasculaire risicofactoren is daarom zeer belangrijk: tot 80% van de beroertes zouden hierdoor kunnen voorkomen worden. Het herkennen en inspelen op risicofactoren zoals roken en cholesterol werkt zeer preventief. In dat opzicht is persoonlijke begeleiding belangrijk, omdat zo heel wat antwoorden worden geboden op vragen waar patiënten mee zitten."

  dr. Peter Vanacker, neuroloog

  Sleutelfiguur

  De beroertecoach is een belangrijke sleutelfiguur binnen het traject van een patiënt na een beroerte. "Een goede begeleiding is cruciaal want een beroerte heeft een grote impact op patiënt en omgeving", vertelt beroertecoach Anja van az groeninge. "Als beroertecoach ben ik een brugfiguur tussen de artsen en de patiënt. Ik help de patiënt met het opbouwen van een gezondheidsbevorderende levensstijl en wil samen met hen risicofactoren als overgewicht, roken, verhoogd cholesterol en een passieve levensstijl in kaart brengen. Heel belangrijk is dat een patiënt hieraan zelf actief bijdraagt en zelf zijn gezondheid in handen neemt. Daarnaast is het ook mijn taak om te werken rond sensibilisering en het geven van interne opleidingen."

  "Voor de beroertecoach werkt az groeninge in de regio samen met HZW (huisartsenkring Zuid-West-Vlaanderen), Thuisverpleging en gezinszorg van Bond Moyson en Solidariteit voor het Gezin, Wit-Gele Kruis en Familiehulp.", gaat Anja verder. "Zij spelen een belangrijke rol bij het uitrollen van het project, en vooral bij het in kaart brengen van de noden van de patiënten. Ze zorgen zo voor de continuïteit van de zorg en ondersteunen de patiënt bij het opvolgen van de parameters en gezondheidsadviezen en –doelstellingen. Ze staan ook in voor transmurale communicatie met het ziekenhuis."

  Digitaal platform en telecoaching

  Belangrijke factor bij de persoonlijke begeleiding tijdens en na de hospitalisatiefase is het digitaal platform beroertecoach.be en de frequente teleconsultatie met de patiënt.

  platform beroertecoach

  "Via het digitaal platform kunnen patiënten inloggen en een schat aan informatie ontdekken over beroertes", legt dr. Vanacker uit. "Het forum biedt hen de mogelijkheid om vragen te stellen. Zij kunnen er hun medische waarden opgeven die worden gescreend door de beroertecoach en nieuwe afspraken maken. Ook de teleconsulting verloopt via dit platform."

  "Beroertecoach.be is een platform van de Belgian Stroke Council waar ook az groeninge deel van uitmaakt", gaat dr. Vanacker verder. "De Stroke Council investeerde de laatste jaren in het ontwikkelen van een geïntegreerd en webgebaseerd zorgtraject om de intra- en extramurale zorg na een beroerte te bevorderen. Wij beschikken over een sterke stroke unit en vandaar is het zeker interessant om beroertecoach ook hier verder uit te rollen."

  Via het digitaal platform beroertecoach.be kunnen patiënten inloggen en een schat aan informatie ontdekken over beroertes. Voor de ontwikkeling van het platform werd in zee gegaan met Zebra Academy.

  Mobile Health

  Beroertecoach.be is één van de 24 projecten die door Maggie De Block, minister van Volksgezondheid werden geselecteerd rond Mobile Health. In dit project slaan verschillende zorgactoren de handen in elkaar om geïntegreerde en online zelfzorg aan te bieden voor beroertepatiënten. Het project moet het gebruik van M-health applicaties in de dagelijkse zorg stimuleren. Het is de bedoeling om over vier centra heen 150 tot 175 patiënten te kunnen includeren voor het beroertecoach.be project, dat loopt over een periode van 6 maanden. De multicentrische pilootstudie van het beroertecoach.be project is ontwikkeld vanuit de Belgian Stroke Council. In een eerste fase wordt het project uitgerold in enkele Vlaamse regio’s: Noord-West-Vlaanderen (AZ Sint-Lucas en AZ Sint-Jan Brugge-Oostende), Zuid-West-Vlaanderen (az groeninge) en Antwerpen (Neurovasculair Referentiecentrum, UZA). Het Interuniversitair Centrum voor Gezondheidseconomie (VUB) biedt ondersteuning om de financiële impact van het zorgmodel met geïntegreerde mHealth-oplossingen op de RIZIV-financiering in kaart te brengen. Deze realisatie is mede mogelijk gemaakt door Voka Health Community.

 • 26 apr '17

  definitieve inhuizing AZ Groeninge

  stroke unit

  De polikliniek neurologie en hospitalisatie afdeling bevinden zich al even op campus Kennedylaan.

  Recent verhuisde echter ook stroke unit vanuit de Loofstraat naar zijn nieuwe locatie.

  Stroke unit bevindt zich nu in het D-blok, via route D111 (eerste verdieping), kamers 1020 tot 1033.

 • 26 apr '17

  Jaarrapport beroertezorg

  Elke dag krijgen 52 Belgen een beroerte. De dienst neurologie van het AZ Groeninge zet volop in op het behandelen en voorkomen van deze aandoening, die een enorme impact heeft op het functioneren van de patiënt.
  Thrombectomie, het mechanisch gaan verwijderen van de klonter, vormt hierbij een belangrijke onderdeel van de mogelijke behandeling. Hiervoor gebeuren ook geregeld verwijzingen vanuit de ons omliggende centra.
  U vindt hierbij een overzicht van het jaar 2016.

 • 8 feb '17

  AZ Groeninge verhuist

  Dit jaar wordt de verhuis van AZ Groeninge vervolledigd. Neurologie (zowel de consultatie als de hospitalisatie) bevindt zich reeds grotendeels op campus Kennedylaan, maar spoed en stroke unit bevinden zich nog op campus Loofstraat, en de revalidatie eenheden bevinden zich op campus Reepkaai.

  Bij de verhuizing worden campus Loofstraat en Vercruysselaan definitief gesloten en verhuist ongeveer de helft van campus Reepkaai mee naar campus Kennedylaan.

  Gezien de omvang en complexiteit van dergelijke verhuizing zal de verhuisbeweging doorlopen tot april 2017 in 3 verhuisgolven.

  Meer info is te vinden op: http://www.azgroeningeverhuist.be/

 • 6 jan '17

  Start Dr. Peter Vanacker 1 februari

  Vanaf 1 februari 2017 wordt het team van neurologen versterkt door Dr. Vanacker, die naast zijn functie als neuroloog, de coördinatie en de verdere uitbouw van het stroke netwerk op zich zal nemen. Die taak zal hij combineren met een uitbreiding van zijn wetenschappelijke onderzoeksactiviteiten in het Neurovasculair Referentiecentrum van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA).

  Dr. Vanacker genoot zijn opleiding tot geneesheer aan de KU Leuven, en volgde nadien een verdere specialisatie in de neurologie (2012).

  Gedurende zijn opleiding werkte hij in het UZ Leuven en het AZ Sint-Jan Brugge. Nadien kon hij zijn ervaring en kennis aanscherpen tijdens een fellowship in beroertezorg aan de gerenommeerde Zwitserse stroke units van het Centre Hospitalier Universitaire Vaudois in Lausanne en van het Inselspital in Bern.

  De waardering voor zijn wetenschappelijk en klinisch werk leidde bovendien tot een opdracht als consulent neurovasculaire aandoeningen in het UZA.

  Door zijn intense betrokkenheid bij de beroertezorg behaalde dr. Vanacker in maart 2016 een klinisch doctoraat en lanceerde hij het project ‘beroertecoach’ in AZ Sint-Lucas Brugge, wat een Belgische primeur was. Dat project wil hij in AZ Groeninge ook uitvoeren en coördineren.

  Samen met de interventioneel radiologen en neurochirurgen zal hij het stroke netwerk in een ruime regio, op het kruispunt van de provincie West-Vlaanderen met Oost-Vlaanderen en Henegouwen, verder uitbouwen ter bevordering van de zorg voor de beroertepatiënt. Dr. Vanacker zal vooral een superviserende functie opnemen in het stroke netwerk en zal zijn expertise aanwenden om de stroke unit van AZ Groeninge aan te sturen.

 • 26 dec '16

  Pensioen Dr. Meersman

  Op 22 december vierden we de pensionering van Dr. Guy Meersman. 

  Wij willen hem oprecht bedanken voor zijn jarenlange tomeloze inzet en vitaliteit in het leiden van de dienst neurologie en in zijn klinische praktijk.

  Na vele decennia aan het werk als neuroloog en diensthoofd, die ook de fusie tussen de verschillende diensten neurologie in Kortrijk in goede banen leidde, wensen we hem een welverdiend pensioen toe. We hopen dat hij nog vele mooie jaren kan genieten van dat pensioen, samen met zijn echtgenote en familie. 

 • 15 dec '16

  Welkom op onze website

  neurologie AZ Groeninge

  Beste bezoeker, 


  Welkom op de website van de dienst neurologie van het AZ Groeninge in Kortrijk. 

  Langs deze weg willen wij als dienst wat meer informatie bieden over onze artsen, onze manier van werken, waar u ons kan vinden, enz. 

  Voor specifieke vragen of afspraken verwijzen we u graag naar onze contactpagina. 

  Welkom!

  De dienst neurologie